Автор: Кузман Илиев,Труд Следвайте Гласове в ТелеграмБългария има право на своя стратегическа

...
Автор: Кузман Илиев,Труд Следвайте Гласове в ТелеграмБългария има право на своя стратегическа
Коментари Харесай

Затворихме чинно 4 блока в Козлодуй под външен натиск, сега същото с реакторите за Белене

Автор: Кузман Илиев, " Труд "  Следвайте " Гласове " в Телеграм

България има право на своя стратегическа самостоятелност - енергийна, икономическа и културна. Може - и би трябвало - да търгува и със Запада, и с Изтока, тъй че да извлича оптималната изгода. Идеологията не трябва да е в ущърб на икономическа мощност и енергийната сигурност на страната ни.

От една страна, разноските за двата реактора и оборудването за АЕЦ “Белене ” са “потънали ” - няма ли втора нуклеарна централа те просто са чиста загуба и няма потребност да се налива още в черна дупка. Големият въпрос обаче е: за какво се стигна дотук? 
Защо, да вземем за пример, не построихме втората нуклеарна централа (макар и руска) и/или 7 и 8 блок, само че френски или американски - парите и индустриалната мощност не миришат, просто те вършат самостоятелен и фактор. А за някого това очевидно е проблем.

Затворихме почтително 4 блока в Козлодуй отново под външен напън и нулева икономическа аргументация и суверенно стратегическо мислене. Купихме два реактора и ги сложихме на трупчета. Украйна, която е във война с Русия, желае реакторите, ние - не ги желаеме. По-католици от Папата ще дойдем. Да не разясняваме какъв фрапантен образец за незаконна занемареност е под брезента да гние съоръжение за 2 милиарда лева!

Нали ще сме въглеродни неутрални - атомната енергетика е най-хубавият вид в борбата против въглеродния отпечатък. Но не би. Нещо не се връзва. 

Или нямаме потребност от ел. сила: и то пред лицето на безпощадната и отново идеологическа електрификация: до 10 години бензинови и дизелови коли ужким няма да има. От къде ток, какъв брой зарядни станции са нужни, с цел да не се трансформира предвижването от А до Б в България в пъкъл? 

За да има разрастваща се промишленост и стопански напредък, имаш потребност от повече сила, не по-малко. Новите технологии единствено надграждат микса - изкопаемите горива отново дават 80 на 100 от цялата сила, която цивилизацията употребява за ярко, топло, произвеждане, превоз и медикаменти - макар десетилетия и трилиони налети във ВЕИ. 

Зеленият водород, слънцето, вятърът - допълват, само че имат потребност от балансьор - въглищни и газови централи и от базови мощности, като нуклеарните централи, захранващи с енергийна “храна ” машини и работеща стопанска система. Не единствено когато има слънце и вятър, а по-всяко време, с голяма централизация и енергийна компактност. 

За да няма негативни цени на тока в най-топлите елементи от деня, да речем, подривайки инвестицията във ВЕИ, имаме потребност акумулатори - литият за които се намира в играчи изяло в орбитата на Китай - Африка, Латинска Америка, Русия. Дали директно или посредством дялове в компании китайците управляват по 90-ина % от рандеман и преправка на основни стратегически първични материали за така наречен акумулатори или солари като литий, кобалт и други

На този декор чакаме съществени поправки на нашия 5 блок в Козлодуй, а сме поели ангажимент по ПВУ действително за няколко години да си приключим половината енергетика в лицето на въглищните централи. И още не сме предоговорили това самоубийство, за което въглеродният налог на Европейска комисия (схемата за търговия с въглеродни квоти) е просто следващ развален гвоздей в ковчега на енергийната ни сигурност.

Насилствената стратегическа слепота се санкционира и това няма да се търпи дълго от интуитивния и стопански намачкан български народ - с какъвто и ПР да е заливан от заран до вечер.

 

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР